Τρίτη, Απριλίου 17, 2007

Ελεύθερος χρόνος

Αυτό ήταν μια εργασία που είχα να κάνω για ένα επιλεγόμενο, (το πιο εύκολο μάθημα που έχω συναντήσει στην σχολη... "Περιβάλλον και υγεία") αλλά μ'αρεσε όπως βγήκε και είπα να το παραθέσω και στο blog σαν post!
Ιδού λοιπόν...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


Ο ελεύθερος χρόνος είναι μία έννοια που στις μέρες μας εκλείπει όλο και περισσότερο και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες! Κατά την προσωπική μου άποψη, ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που έχει ο καθένας για να ασχοληθεί με πράγματα που του αρέσουν και δεν είναι υποχρεωτικά. Στην σύγχρονη κοινωνία όμως, όλοι οι άνθρωποι έχουν γεμίσει το πρόγραμμα τους με υποχρεώσεις και έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Μία καλή εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι να προσπαθεί ο άνθρωπος να ασχολείται εργασιακά με κάποιον τομέα που του αρέσει και τον ικανοποιεί. Με αυτόν τον τρόπο, η έλλειψη του ελεύθερου χρόνου θα του δημιουργεί μικρότερη ζημιά στην ψυχική του κατάσταση!

Προσωπικά βρίσκω τον ελεύθερο χρόνο πολύ χρήσιμο, αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω αρκετό. Στον ελεύθερο μου χρόνο μπορώ και ασχολούμαι με την μουσική κατά κύριο λόγο (και τα τύμπανα πιο συγκεκριμένα), αλλά επίσης και με την ανάγνωση βιβλίων, αλλά και με την συγγραφή.

Αν συγκρίνουμε τα σημερινά χρόνια με τα γυμνασιακά, τα αποτελέσματα της σύγκρισης δεν θα είναι ίδια σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και ούτε μέσα στην σχολή μας. Ο ελεύθερος χρόνος που έχει ο καθένας μας στο πανεπιστήμιο εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον ίδιο τον φοιτητή και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από τις γύρω του συνθήκες. Με τα δεδομένα που υπάρχουν για την πλειοψηφία των φοιτητών. Και τις ελευθερίες που έχουν οι φοιτητές, είναι επιλογή τους να διαθέσουν όσο χρόνο θέλουν για τις υποχρεώσεις τους. Στο ένα άκρο μπορεί να έχουμε κάποιο φοιτητή ο οποίος είναι σωστός και τυπικός απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τα μαθήματα, αγαπάει την επιστήμη του και ψάχνει για αυτήν, είτε βοηθώντας σε κάποιο εργαστήριο της σχολής του, είτε αναλαμβάνοντας εργασίες, είτε παρακολουθώντας συνέδρια – σεμινάρια, είτε μόνος του μέσω internet, τύπου και άλλων μέσων, και ταυτόχρονα δουλεύει για να έχει το δικό του χαρτζιλίκι και τέλος επειδή έχει αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ασχολείται με εθελοντικές οργανώσεις. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας, αυτός ο φοιτητής δεν έχει και πολύ ελεύθερο χρόνο για τα hobby του. Στο άλλο άκρο μπορούμε να βρούμε τον ανέμελο φοιτητή που χρωστάει πάνω από τα μισά μαθήματα της σχολής του (αφού έχει την δυνατότητα αυτή), και όλη μέρα γυρνάει σε καφετέριες bar και σπίτια φίλων χωρίς να ασχολείται ούτε με την σχολή του αλλά ούτε με κάποια δουλειά και ξοδεύοντας τα χρήματα των γονιών του. Οι περισσότεροι φοιτητές (και όλοι οι κοντινοί μου) πάντως, όπως και εγώ, βρίσκονται κάπου στην μέση από τα 2 άκρα που περιέγραψα πιο μπροστά και εξαρτάται από το τι έκανε ο καθένας στο γυμνάσιο, το αν έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο τώρα απ’ ότι τότε.

Όσο αφορά την οικονομική κατάσταση, σίγουρα είναι ένα βασικό κριτήριο για το πώς θα περάσει ο καθένας τον ελεύθερο του χρόνου. Συνήθως περισσότερα χρήματα σημαίνουν και περισσότερες επιλογές, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Σε προσωπικό επίπεδο, αν είχα παραπάνω χρήματα, θα μπορούσα να πάω σε περισσότερες συναυλίες, και αν είχα πολλά παραπάνω χρήματα, θα μπορούσα να κάνω ταξίδια στο εξωτερικό. Επίσης αν δεν δούλευα ίσως να είχα παραπάνω χρόνο να ασχοληθώ με κάποιο από τα hobby μου, αλλά δεν ξέρω αν θα είχα τα χρήματα για να ασχοληθώ σωστά με αυτό.

Όσο αφορά τις δραστηριότητες μου, όπως ανέφερα και παραπάνω, παίζω τύμπανα, παίζω ποδόσφαιρο, πηγαίνω στο γυμναστήριο, και γράφω σενάρια. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν δίνω όσο χρόνο θα ήθελα σε αυτά και θα ήθελα να αφιερώνω περισσότερο χρόνο για να έχω καλύτερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει κάτι ξεχωριστό που θα ήθελα να κάνω σαν ασχολία, μιας και αυτά που κάνω ήδη με γεμίζουν ψυχικά και πνευματικά, απλά θα ήθελα να έχω παραπάνω χρόνο να αφιερώσω στις ασχολίες μου.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο ελεύθερος χρόνος, όσο κι αν τείνουμε να τον εξαλείψουμε στις μέρες μας, είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική μας κατάσταση, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας (από την εργασία μέχρι τις καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις). Αν δούμε ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και μας κατακλύζει το άγχος, ίσως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χρόνο για τον εαυτό μας κόβοντας από κάτι άλλο που θεωρούμε υποχρεωτικό. Έτσι θα μπορούμε να είμαστε ευδιάθετοι και θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλύτερα και στις υποχρεώσεις μας.

Currently playing: Pain - Eleanor Rigby